Civetkat

Dat ik überhaupt van het bestaan van de civetkat af weet, komt door Scrabble.

Mijn vader en mijn oom zijn allebei bloedfanatieke scrabbelaars. Er ging geen familievakantie voorbij zonder een eindeloos voortslepende veldslag op het letterbord. Triomfantelijk legde mijn vader eens het woord CIVET neer (18 punten, dubbele woordwaarde). Mijn oom vond dat geen bestaand woord, mijn vader wel. “Het is de geurstof die geproduceerd wordt door de civetkat!” Het groene boekje moest eraan te pas komen om de discussie te sussen.

Hoe die avond verder is verlopen, weet ik niet meer. Maar die civetkat ben ik nooit vergeten. Eigenlijk is het niet eens een echte kat, maar een soort wasbeer. Tegenwoordig wordt er muskus in parfums gebruikt in plaats van civet, maar het beest produceert meer heerlijke dingen dan alleen die ‘zalfachtige afscheiding’. Zijn populairste product is heel populair én duur: kopi luwak, koffie die gemaakt wordt van koffiebessen die door de civetkat zijn opgegeten en uitgepoept. Proost, hè.

Zoals met alle dingen die dieren produceren en mensen lekker vinden (ganzenlever, kipnuggets, roze koeken), schuilt er een hoop ellende in die poepkoffie. De civetkoffieboeren zagen het niet zitten om telkens op hun knietjes de jungle in te moeten op zoek naar bessendrollen voor in de koffie (geef ze eens ongelijk), dus vingen ze een aantal katten en stopten ze in handige hokjes. Dat maakt de productie een stuk sneller en goedkoper. Om de business extra lucratief te maken, krijgen de katten alleen nog bessen te eten. Dat maakt het uitpluizen van hun keutels een stuk gemakkelijker. Maar zielig is het natuurlijk wel.

C_ivet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.